עשה ואל תעשה בהשקעת נדל"ן

שוק הנדל"ן בטוח יחסית אבל אין זה אומר שלא קיימים סיכונים. נחי סבג מסביר כיצד תמנעו מעסקה כושלת ומסוכנת

 

צודקים כל אלה הטוענים שהשקעה בתחום הנדל"ן בישראל היא מההשקעות הבטוחות והיציבות ביותר: השקעה בנדל"ן פירושה שגם אם שוק הנדל"ן יקרוס, עדיין יישאר בידינו נכס ביד שלא ילך לשם מקום, כך שגם נספוג הפסד, עדיין החלק העיקרי של ההשקעה יישאר אצלנו בידיים. יחד עם זאת, גם בתחום הנדל"ן ניתן ליפול בפח ולהיקלע לעסקאות כושלות הכרוכות בהפסד כספי לא מבוטל. לכן עלינו לפקוח שבע עיניים ולהיזהר מטעויות נפוצות, חלקן ידועות יותר וחלקן ידועות פחות. מעוניינים להשקיע בנדל"ן? בהצלחה רבה! רק שימו לב לנקודות הבאות, שלא ליפול בהן.

לחשוב רק מהראש – לא מהבטן

 

 הרגש הוא מרכיב חשוב בחיי היומיום שלנו, אך בכל הנוגע לעסקים ולהשקעות עלינו להקשיב אך ורק לשכל הישר, ובמילים אחרות, להתייחס אך ורק לטבלאות ולמספרים אשר אמורים לתת לנו שורה תחתונה של רווח מול הפסד. כך שגם אם הנכס ממוקם במקום פסטורלי והדמיון שלכם עובד שעות נוספות כיצד תשפצו אותו ותהפכו אותו לנכס שווה ערך בהרבה, בסופו של דבר, ההסתכלות  שלכם על העסקה צריכה להיות במבט קר ומחושב ומתוך חשיבה עסקית לפני הכל.

לבדוק- לא לסמוך

 

אם את העסקה שלכם מלווה חברת נדל"ן מקצועית עליה אתם סומכים, יש סיבה טובה להיות בטוחים שהיא תבדוק עבורכם כל סעיף וכל היבט בעסקה. אך במקרה שהעסקה נעשית מטעמכם, ללא כל ליווי מקצועי, עליכם להפעיל את כל החושים שלכם ולבדוק כל תג ותג בעסקה. כך למשל גם אם המוכר מתחייב בפניכם שהנוף ממולכם לעולם לא ייעלם בחסות מגדל רב קומות, אתם לא תוותרו על ביקור במחלקת התכנון וההנדסה המקומית כדי לבחון את תיק הבניין, מתוך מטרה לוודא שהבטחות המוכר מגובים במציאות. כמו כן בוחנים אם יש הערת אזהרה על הנכס בנסח הטאבו.

המחיר נמוך? לבדוק היטב מדוע

 

אין ספק שמי שמבקש לסגור עסקת נדל"ן מחפש עסקה כמה שיותר זולה. עם זאת, אם אכן מוצאים "מציאה", יש לעצור לבחון מה עומד מאחורי המחיר הנמוך. כך למשל במקרה של קבלן המבקש למכור דירה "על הנייר" בטרם הקרקע נרכשה. מכאן שאם מבקשים לוודא מה עומד מאחורי המחיר הנמוך, בהחלט מוטב להיעזר באיש מקצוע ולבדוק את הנושא לעומק. זה יכול להיות עורך דין מקרקעין וזה יכול להיות שמאי. הנקודה היא שחשוב שאיש מקצוע ייבחן את העסקה לעומקה.

לא להתעלם מנורות אדומות

 

לא פעם הרצון למצוא השקעות נדל"ן שוות גורם להתעלם מסימני אזהרה. כך למשל אם המוכר דורש מקדמה גבוהה מהמקובל, ואף במזומן, נראה שהוא בלחץ של מזומנים. אם המוכר מנסה למנוע מכם להוציא מסמכים ובמקביל מניע להביט רק בנסח הטאבו, נראה שהוא מנסה להסתיר משהו ויש לקחת בחשבון שנסח הטאבו הוא בעצם הונאה. אם למשל המוכר מנסה להימנע מעריכת חוזה מסודר בחסות עורך דין, צריכות להידלק נורות אדומות.

זיכרון דברים – לא בדיחה

 

לא פעם החושים החדים שלנו מזהים עסקה מפתה מאוד, והחשש שאחרים יתחרו על הנכס וישימו ידם עליה עשויה לגרום לנו למהר ללחוץ יד ואף לחתום על זיכרון דברים. יתכן מאוד שאנו צודקים, אך יחד עם זאת, חלילה לנו מלחתום על זיכרון דברים ללא מעורבות של עורך דין מטעמכם: אמנם מדובר במסמך שנחתם ללא גוף משפטי, אך מבחינה משפטית טהורה הוא תקף בהחלט.כך שגם אם המסמך עליו חתמתם נראה תמים וראוי, רבים הסיכויים שלו עורך דין מקצועי היה מציץ בו, הוא היה משנה שם פרטים רבים לטובתכם, והיה מונע ממכם הפסדים כספיים לא מבוטלים.

לסיכום

 

ככל ששוק הנדל"ן רווחי ובטוח יחסית יותר ממרבית ההשקעות, אנו עדיין נדרשים לפעול בצורה שקולה ולא חפוזה ולבחון כל פרמטר לעומק. את הנתונים ניתן לבדוק באמצעות אנשי מקצוע , כולל בדיקה ברשות המקומית.

 

אהבת? שתף!

בטח תאהב גם את אלה: